Rogaliki z truskawkami

Polskie rogaliki drożdżowe, cieszą się na świecie równie wielką popularnością co francuskie croissanty. Można serwować je w różnej postaci z innym nadzieniem, zarówno słodkim jak i wytrawnym. Przygotowanie ich nie zajmie wiele czasu. Najdłuższe jest czekanie, aż będzie można wyjąć je z piekarnika i delektować się ich niesamowitym smakiem. To także świetny pomysł na spędzenie czasu z dziećmi i zapewnienie im rozrywki w postaci ugniatania ciasta, rozwijania jajek czy przesiewania mąki przez sito.
Ciasto drożdżowe
Największą trudnością jest przygotowanie odpowiedniego ciasta drożdżowego, które wymaga skupienia i dobrego odmierzenia składników. To właśnie w nim tkwi cały sekret udanych wypieków. Jeśli Wasze babcie lub mamy dysponują takim tajnym, rodzinnym przepisem, z pewnością doskonale sprawdzi się do rogalików. Jeśli nie, spróbujcie skorzystać z naszego pomysłu.
Mleko należy lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże wraz z cukrem. Kiedy całość się rozpuści, można przykryć roztwór folią aluminiową lub spożywczą i odstawić na mniej więcej dziesięć minut, aby wyrósł. W międzyczasie do niewielkiego garnka należy włożyć masło i je rozpuścić, a następnie odstawić do wystudzenia. Najlepiej wystawić za okno lub na balkon, wówczas znacznie szybciej osiągnie oczekiwana przez nas temperaturę. Następnie należy przygotować sobie miskę do której przez sito trzeba przesiać mąkę, dodać szczyptę soli i cukier. Całość wymieszać, aby składniki się odpowiednio połączyły. Na koniec trzeba dodać śmietanę, jajka, rozczyn z drożdży oraz masło, które wcześniej rozpuściliśmy. Teraz najważniejsza część – łączenie składników. Ciasto można wyrabiać ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego. Nie da się ukryć, że druga opcja jest znacznie łatwiejsza i nie musimy się wcale napracować. Przy wyrabianiu ciasta własnoręcznie możemy jednak odczuć zmęczenie. Ruchy rąk powinny być mocne, pewne i bardzo energiczne. Tylko w ten sposób możemy sprawić, że ciasto stanie się pulchne, sprężyste i dobrze wyrośnięte. Kiedy nasze ciasto zacznie już się spajać, możemy uformować z niego kulę, którą można również delikatnie podsypać mąką. Tak przygotowane ciasto drożdżowe przykrywamy materiałową ściereczką i odstawiamy na około godzinę w suche, ciepłe i ciche miejsce. Każdy dźwięk może bowiem sprawić, że rosnące ciasto opadnie.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na kształt pizzy. Od środka kroimy placek na małe trójkąty. Na każdy kładziemy truskawkę i zawijamy. Gotowe rogaliki układamy na blasze i pieczemy w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez około 30 minut.