Kruche ciasto nie bez przyczyny cieszy się tak dużą popularnością wśród miłośników słodkości. Można je przygotować na wiele sposobów i dlatego właśnie prawie za każdym razem smakuje inaczej. Chrupiąca tarta z dodatkiem sezonowych owoców lub kremu to doskonała propozycja na słodki podwieczorek lub niedzielny deser. Gdy zrobimy ją samodzielnie w domu, będzie nie tyko smaczna, ale również zdrowa.
Kruche ciasto jest dosyć łatwe do przygotowania. Aby wypiek się udał, warto trzymać się przepisu, zwłaszcza wtedy, gdy eksperymentujemy i chcemy zrobić nieco inną wersję deseru niż zazwyczaj. Gdy któregoś składnika dodamy za dużo lub za mało, ciasto może być zbyt twarde lub utracić kruchość, a wtedy nie będzie na pewno takie smaczne. Zawsze należy pamiętać o tym, że na dwie części mąki przypada jedna część masła lub margaryny. Po wymieszaniu tych składników z jajkami i cukrem trzeba całość szybko zagnieść i tak przygotowane ciasto włożyć do lodówki.
Zazwyczaj kruche ciasto robi się z mąki pszennej. Jednak wcale nie stanowi to reguły. Coraz popularniejsze staje się używanie w zamian mąki pełnoziarnistej, kaszy jaglanej lub płatków owsianych wymieszanych z masłem i herbatnikami. W ten sposób wypiek nabiera całkiem innego charakteru i smaku. Eksperymentując z kruchym ciastem, warto wypróbować również wersję wegańską bez jajek lub bezglutenową z użyciem mieszanki mąk nie zawierających glutenu.
Decydując się na spód z kaszy jaglanej, trzeba pamiętać o tym, by kaszę przed ugotowaniem dokładnie przepłukać. Pozwoli to uniknąć gorzkiego posmaku, który mógłby zepsuć smak ciasta. Ugotowaną kaszę wystarczy nieco schłodzić, a następnie wymieszać z jajkami. Do kruchego jaglanego spodu pasują różne owoce, ale wyjątkowych wrażeń smakowych dostarczą nektarynki w połączeniu z migdałowym nadzieniem. Kasza jaglana przyda się też osobom, które chcą upiec wegańską tartę z owocami. W tym przypadku do wykonania ciasta potrzeba jeszcze wody, mąki pełnoziarnistej, cukru i oliwy. Tradycyjny cukier lepiej zastąpić cukrem pudrem, bo ten łatwiej rozpuszcza się w czasie pieczenia. Komu znudziło się zwykłe kruche ciasto z mąki pszennej, może do wykonania spodu użyć płatków owsianych i pokruszonych herbatników. Składniki te trzeba wymieszać z masłem. Zwolennicy mocno słodkich wypieków mogą dodać jeszcze trochę cukru. Tarta na spodzie z płatków owsianych będzie doskonale smakowała z owocami leśnymi i nadzieniem śmietankowym. Inna ciekawa propozycja nadzienia to krem migdałowy w połączeniu z morelami.
-
Ostatnie wpisy
Kategorie
Losowe wpisy