Kawa na słodko

Kawa to napój, którym wiele osób delektuje się kilka razy w ciągu dnia. Prawie każdy ma swój ulubiony rodzaj i sposób jej przygotowywania. Jedni świata nie widzą poza kawą ziarnistą, mieloną w domu, inni zadowalają się kupną kawą mieloną, a jeszcze inni kawą rozpuszczalną. Coraz więcej z nas odkrywa, że kawa świetnie smakuje w wersji na słodko, i to zresztą nie tylko w postaci napoju.

Jeśli planujemy przyrządzić pyszny kawowy deser, mamy wiele możliwości do wyboru. Za każdym razem możemy cieszyć się innym rodzajem słodkiej kawy, bo na tym polu praktycznie nic nas nie ogranicza poza własnymi upodobaniami smakowymi. Wystarczy zaparzyć filiżankę małej czarnej, a następnie zdecydować się na dodatki smakowe. Popularnością cieszą się syropy, wiórki czekoladowe, kakao, miód, bita śmietana lub spienione mleko. Z kolei latem w roli dodatku doskonale odnajdują się gałki lodów. Pysznym smakiem kawy możemy rozkoszować się na wiele innych sposobów. W upały warto skusić się na orzeźwiający deser lodowy- granitę o smaku kawy. Dla miłośników słodkich wypieków idealną propozycją będzie tiramisu z biszkoptami nasączonymi espresso zaparzonym na wzór włoski. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować inne ciasta z dodatkiem kawy, na przykład tort lub sernik. Tort możemy udekorować kawowym kremem, a sernik nabierze ciekawego smaku, gdy podamy go w zupełnie innej wersji niż dotychczas. Odrobinę kawy rozpuszczalnej warto dodać też do ciasta na muffiny, bezy lub makaroniki. Zmieni to zarówno ich smak, jak i wygląd.