Gdy pojawia się ochota na zjedzenie czegoś słodkiego, sięgamy najczęściej po to, co znajduje się pod ręką. Zwykle wybór pada na kupne cukierki, czekoladki, ciastka lub batony. Prawie każdy wie, że taką przekąskę trudno uznać za zdrową. Od czasu do czasu raczej nikomu nie zaszkodzi, ale zbyt częste podjadanie gotowych słodyczy z pewnością nie posłuży ani zdrowiu ani figurze. Jednak wielu osobom trudno jest całkowicie zrezygnować z jedzenia słodyczy. Zwykle nie jest to konieczne. Wystarczy nauczyć się przygotowywać słodycze w domu. I nie chodzi tu tylko o pieczenie ciast czy ciasteczek.
Samemu zrobić można również inne słodkie specjały, takie jak na przykład czekoladowe trufle.
Trufle uchodzą za luksusowy deser o intensywnie czekoladowym smaku. Można delektować się nimi samemu, ale sprawdzą się też jako poczęstunek dla gości.Własnoręcznie przygotowane, a następnie ładnie opakowane słodycze to również doskonały doskonały pomysł na prezent. Z pewnością wywoła pozytywne zaskoczenie u osoby obdarowanej. Wykonanie trufli wcale nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Temu zadaniu sprosta nawet osoba niemająca dużego doświadczenia w samodzielnym przygotowywaniu deserów. Na początku należy upewnić się, czy wszystkie potrzebne składniki mamy w domu. Dopiero potem można przystąpić do pracy. Zależnie od tego, czy planujemy zrobić trufle białe czy ciemne, będziemy potrzebowali białej lub ciemnej czekolady. Najlepiej wybrać sprawdzoną, bo składnik ten w największym chyba stopniu decyduje o smaku trufli. Niezbędna będzie też śmietana, w której rozpuszcza się czekoladę połamaną na kawałki. Zanim zaczniemy podgrzewać masę śmietanowo- czekoladową, warto dodać aromat. Trufle sprzedawane w sklepach mają przeważnie smak rumowy, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by wypróbować inny, na przykład nugatowy, migdałowy lub cytrynowy. To chyba najlepsze rozwiązanie, gdy przygotowujemy słodycze, którymi poczęstujemy nie tylko dorosłych, ale również i dzieci. Jeśli masa wydaje nam się mało słodka, możemy ją posłodzić dwiema łyżeczkami miodu, ale dopiero po tym, jak lekko przestygnie. Niektóre przepisy zalecają też, by w tym momencie dodać łyżkę masła i całość dobrze wymieszać. To ostatnia czynność, jaką wykonuje się przed schłodzeniem masy do tego stopnia, aby łatwo dała się formować w charakterystyczne kulki. Zwykle potrzeba na to dwóch godzin. Gdy masa będzie w lodówce, można zająć się przygotowaniem posypki, w której będziemy obtaczać trufle po ulepieniu. Użycie gotowej posypki do ciast to tylko jedna z wielu dostępnych możliwości. Z pewnością warto zdecydować się na inne rozwiązanie, bo dzięki temu słodycze będą ładniej się prezentowały na stole i nabiorą ciekawego smaku, w zależności od składników, jakie użyjemy. Do wyboru mamy między innymi siekane lub zmielone orzechy, kakao, cukier puder, wiórki kokosowe czy płatki migdałowe. Smak, a także i wygląd białych trufli podkreśli posypka z gorzkiej czekolady. Z kolei gdy do przygotowania słodyczy użyliśmy ciemnej czekolady, korzystniej będzie zdecydować się na obtoczenie ich w białej czekoladzie. Kto lubi eksperymentować ze smakiem, ma jeszcze więcej możliwości do wyboru. Nie od dziś wiadomo, że czekolada idealnie komponuje się z ostrym smakiem chilli. Warto to wykorzystać i zamiast słodkiej posypki, przygotować ostrą, na przykład z ziarenek pieprzu, curry czy właśnie chilli. Gotowe słodycze najlepiej jest ułożyć w papilotkach i przechowywać w lodówce. Inna ciekawa opcja podania trufli to szaszłyki. W tym celu trzeba nadziać je na patyczki, a następnie ustawić w wysokich szklankach. Taki deser ładnie się prezentuje i na pewno zyska uznanie gości.