Naleśniki z musem mango-truskawkowym

Naleśniki to potrawa, którą serwuje się w każdym polskim domu. Tradycyjnie, od lat przygotowywane niemal w ten sam sposób zaspokajają podniebienia największych łakomczuchów. Coraz częściej podaje się je w wersji wytrawnej, jednak prawdziwe naleśniki muszą być po prostu słodkie. Nie ma znaczenia co będzie wchodziło w skład nadzienia, ważne aby miało przyjemny, deserowy smak, tak jak kiedyś u babci czy mamy.
Naleśniki
Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję lejącą, lekko gęstawą. Niektóre panie porównują ją do fluidu. Aby przygotować pyszne ciasto na naleśniki, potrzebna będzie mąka, dwa jajka, cukier, proszek do pieczenia oraz gazowana woda mineralna. Składniki należy połączyć ze sobą, najlepiej mikserem, który zlikwiduje wszystkie grudki powstałe z mąki. Tak przygotowane ciasto jest gotowe do smażenia. Na patelni należy rozgrzać masło i głęboką łyżką lub chochlą do zupy nalewać ciasto, tak aby rozlało się po całej powierzchni patelni. Smażyć z każdej strony przez około 1,5-2 minuty, aż naleśnik będzie złocisty.
Mus mango-truskawkowy
Typowe naleśniki zazwyczaj serwowane są z serem lub dżemem. Tym razem proponujemy wersję owocową, która pomoże nam przyciągnąć wiosnę. Truskawki należy umyć, pozbawić szypułek i włożyć do głębokiego naczynia. Następnie obrać i pokroić mango, by dodać je truskawek. Dołożyć jeszcze 3 łyżki greckiego jogurtu i odrobinę soku z cytryny, który pomoże zagęścić mus. Na koniec warto także dodać 3 łyżki miodu, aby jednak w tym pysznym daniu nie dominował kwaśny smak. Usmażone naleśniki posmarować musem i zwinąć w rulon. Podawać z bitą śmietaną i czekoladową posypką.
Kiedy warto przygotować naleśniki?
To świetne danie na szybko, kiedy nie macie innego pomysłu na obiad. Sprawdzi się przede wszystkim jako pyszny deser dla dzieci, które uwielbiają wszelkiego rodzaju placki, zarówno grubsze jak i cienkie. Z naleśników można także przygotować pyszny tort, przekładając jedynie placki musem, bez zawijania ich w rulonik. Na wierzchu można wówczas położyć dowolne owoce i polać czekoladową polewą.